CETOP Levels

FEDA is in 2019 gestart met de CETOP-erkenning van opleidingscentra in Nederland en heeft dit inmiddels ondergebracht in een aparte stichting FEDAcademie. Deze erkenning houdt in dat FEDAcademie op basis van een CETOP-audit vaststelt dat de opleidingen, cursussen en trainingen die door het opleidingscentrum worden aangeboden en verzorgd, voldoen aan de aanbevelingen en het niveau van een CETOP Level (1, 2 of 3).

CETOP (Comité Européen des Transmissions Oléohydrauliques et Pneumatiques) is de overkoepelende brancheorganisatie voor hydrauliek en pneumatiek in Europa. CETOP beoordeelt onafhankelijk trainingen en opleidingen. Er worden daarbij drie niveaus gehanteerd: level 1 ‘check’-niveau (operators), level 2 ‘maintain’-niveau (monteurs) en level 3 ‘prevent’-niveau.

Na de audit wordt vastgesteld aan welk CETOP Level een opleidingscentrum voldoet, waarbij geldt dat bijvoorbeeld een level 3 opleidingscentrum automatisch voldoet aan level 1 en 2. Een CETOP-erkenning betekent dat het opleidingscentrum zich een ‘CETOP approved education centre’ mag noemen en onderstaand logo mag gebruiken.

CETOP Levels in het Nederlandse opleidingssysteem

FEDA is vertegenwoordigd in de ‘Marketing and Economical Commission’, de ‘Technical Commission’ en ‘Education Commission’ van de CETOP-organisatie. Vanuit die positie is FEDA verantwoordelijk voor het opzetten, coördineren en uitvoeren van de CETOP-audits in Nederland.

Klik hier om te zien aan welke eisen opleidingsinstituten moeten voldoen om voor een CETOP-erkenning in aanmerking te komen.

Nieuws over CETOP Approved Education Centres

SMC Nederland heeft recent het certificaat ‘CETOP-Approved Education Centre Pneumatiek Level 3’ ontvangen uit handen van voorzitter Arjan Coppens en verenigingsmanager André Braakman van FEDAcademie. Daarmee is SMC het eerste opleidingscentrum in Nederland dat zich op het gebied van pneumatiek CETOP-Approved Education Centre mag noemen.

Lees het artikel SMC erkend als eerste CETOP Approved Education Centre voor pneumatiek in Nederland.

Bij ROVC is de audit CETOP Approved Education Centre in het najaar van 2020 uitgevoerd door onafhankelijke auditeurs van FEDA. Dit bestond uit het beoordelen van de inhoudelijke kwaliteit en compleetheid van de cursussen hydrauliek. Op basis van de resultaten uit de audit mag ROVC officieel gedurende één jaar het predicaat CETOP Approved Education Centre Hydraulics Level 3 voeren.

Lees het artikel ROVC erkend als CETOP Approved Education Centre.

FEDA maakt zich al vele jaren sterk om de technische opleidingen in Nederland op een hoger niveau te brengen. Eind 2017 werd op initiatief van FEDA een start gemaakt met het opzetten van een CETOP-certificatietraject voor hydrauliek- en pneumatiekopleidingen in Nederland. De eerste hiervan werd in 2019 uitgevoerd bij de ‘Drive & Control Academy’ van Bosch Rexroth in Boxtel.

Lees het artikel CETOP Approved Education Centre, audited by FEDA!

Meer weten over de audits?

Ook CETOP Approved Education Centre worden? Of wil je weten wat de eisen zijn?

CETOP Approved Education Centres in Nederland